06-52862479 info@katriendejong.nl

Wat is een burn-out?

  • Totale uitputting. Emotioneel, mentaal en fysiek. Uitputting die niet verdwijnt door slaap.
  • Niet meer in staat zijn op een effectieve manier dingen te doen die je altijd deed.
  • Het gevoel opgesloten te zitten. Een gevoel van leegte. Gebrek aan plezier en humor.
  • Altijd maar gejaagd bezig zijn zonder resultaat.
  • Steeds vaker vluchten in bijvoorbeeld TV, social media, slecht eten, veel drinken.
  • Je vindt je zelf en anderen niet meer leuk. Je kent jezelf niet meer terug.
  • Een gevoel van afgesneden zijn van jezelf en familie, vrienden en collega’s.

Herkenbaar? Lees het nog maar een keertje rustig door.

Burn-out wordt vaak gezien als een ziekte. Volgens mij kun je het ook anders zien. Als een kans.

Een kans om in te grijpen en je leven anders in te richten. Op een manier die beter bij je past.

Denken dat een burn-out de schuld is van je werk of van anderen is te makkelijk als je het mij vraagt.

We hebben allemaal de verantwoordelijkheid naar onszelf toe om in te grijpen voordat het te laat is.

Dus bij deze 10 kansen om een burn-out te voorkomen:

  1. ZOEK HULP. Als jij je herkent in bovenstaande punten besluit dan het liefst nú om hulp te zoeken. Dit kan bij een coach, het kan bij een therapeut. Het kan in de natuur, binnen 4 muren, lichaamsgericht, er zijn veel opties. Kies wat het beste bij je past.
  2. STOP. Stop met doorrennen. Zolang je blijft rennen, kun je niet voelen. Als je consequent je lijf, je gevoel en je hart negeert dan gaat het een keer mis. Dus stop. Sta stil. Wees stil om te luisteren naar jezelf. Het is spannend en toch is het nodig. En het hoeft niet alleen.
  3. KIES VOOR JEZELF. Ophouden met denken en invullen voor andere mensen. Om wie gaat het hier? We zijn zo goed in zorgen en denken voor anderen mensen, dat we onszelf vaak op de laatste plek zetten. Heel ontroerend. Ook echt heel fijn voor de mensen om je heen. En ik vraag je om iets heel geks te doen. Zorg eerst goed voor jezelf. Zodat je daarna er ook écht voor de ander kunt zijn.
  4. MAAK EEN “TIJD VOOR MIJ” PLAN: Zet jezelf op prioriteit één en maak elke week een plan. Een plan waaruit blijkt dat jij tijd maakt voor jezelf om te kunnen luisteren en voelen wat er speelt. Creëer ruimte voor jezelf. Jij kunt hier voor kiezen. Echt waar dat kan!
  5. WEES LIEF VOOR JEZELF. Echt lief. Door af en toe even niks te doen. Door alleen te zijn. Luister naar je zelf. Luister naar je lijf. Naar je hart. Zorg voor rust, regelmaat en gezond eten. Wees mild en lief voor jou!
  6. WEES OPEN: Communiceer over hoe je je voelt en dat je bang bent in een burn-out terecht te komen. Dus nu even klaar met de “ik kan alles wel alleen aan” houding. En ja, dit betekent je kwetsbaar opstellen. Niet makkelijk, ik weet er alles van. Wel nodig. Dus vertel je lief hoe het écht gaat. Praat met goede vrienden. Praat met je werkgever en collega’s. En zorg hiermee voor jezelf.
  7. SCHRAPPEN: Pak elke week je agenda en kijk wat er niet hoeft. Wat doe je voor iemand anders en wat doe je voor jezelf? Waar krijg je energie van en wat kost je energie? Om rust en ruimte te creëren en zo je burn-out te voorkomen hoef je écht geen dingen meer te doen voor anderen omdat het zo hoort. Wat moet er echt deze week, wat kan er een andere keer en wat hoeft gewoon niet.
  8. BEWEEG. Het liefst buiten in de natuur. Ga wandelen, hardlopen, fietsen, yoga. Kies wat bij je past en regel het. Als je echt wilt dan kun je dit regelen. Dan zorg jij dat je deze ruimte voor jezelf maakt.
  9. DROOM: Maak tijd om te dromen. Waar zou jij heel erg blij van worden als geld geen issue was? Dus niet al die andere mensen om je heen met een mening. Nee jij! Zou je nog hetzelfde werk doen? Zou je dan dit leven leiden? Hoe ziet je ideale plaatje eruit? Welke stappen kun je gaan zetten om dichterbij dat plaatje te komen?
  10. ZOEK HULP. Sorry, ik val in herhaling. En toch. We hebben in Nederland een leger aan coaches en therapeuten. Ik geloof dat het er inmiddels meer dan 40.000 zijn. Dus laat ze met je werken. Als je kiespijn hebt ga je ook naar de tandarts. Als jij een burn-out wilt voorkomen, vind iemand waar je mee klikt en ga aan de slag. Wat houdt je tegen?

Nu kun je nog kiezen. Als je écht een burn-out krijgt dan blokkeer je op alle fronten en is er even weinig keuze meer. Dus wees het voor.

Benut deze kans en kies voor rust en ruimte in je hoofd.

Kies ervoor om je leven op een bewuste manier vorm te geven. Op een manier die bij je past.